Widzę, że zaglądacie, a ja ostatnio byłam troszkę zajęta i Was delikatnie zaniedbałam.
Niedawno założyłam zakładkę z postami, gdzie zamierzam dzielić się nie tylko sutaszowymi nowościami i biżuterią zrobiona przeze mnie, ale dodam tutaj także troszkę mojej codzienności ;)
Dzisiaj pojawi się przepis na Spaghetti.
Jak już wspomniałam o sutaszu, w tym momencie haftuję kolczyki w kolorach fioletowo - czarnym.
Fiolet to mój ulubiny kolor, a ponieważ ostatnio dostałam paczuszkę z duża ilością szklanych ozdób do sutaszu - odrazu wpadła mi w oko ta fioletowa szklana łezka. Na przekór powiedzeniu "Szewc bez butów chodzi" - uznałam, że będą to w końcu kolczyki dla mnie :))
Dzisiaj pojawi się przepis na Spaghetti.
Jak już wspomniałam o sutaszu, w tym momencie haftuję kolczyki w kolorach fioletowo - czarnym.
Fiolet to mój ulubiny kolor, a ponieważ ostatnio dostałam paczuszkę z duża ilością szklanych ozdób do sutaszu - odrazu wpadła mi w oko ta fioletowa szklana łezka. Na przekór powiedzeniu "Szewc bez butów chodzi" - uznałam, że będą to w końcu kolczyki dla mnie :))
Dla tych, którzy są ciekawi jak powstają sutaszowe zawijasy, poniżej zdjęcie z moim wstępnym projektem i już wykonanym wg niego kolczykiem - muszę go jeszcze tylko troszkę dopieścić świecidełkami :))
Ostatnio pogoda Nas rozpieszczała i pozwoliła nacieszyć się jeszcze troszkę piękną, polską złotą jesienią. Z tego względu dopadło mnie sutaszowe lenistwo, ale obiecuję poprawę ;)
Poniżej podaje przepis na spaghetti, osobiście uwielbiam makarony w każdej postaci.
30 dg mięsa mielonego ( karkówkę lub pół na pół wieprzowo-wołowego)
100 g startego zółtego sera
100 g startego zółtego sera
papryka
koncentrat pomidorowy lub jeśli ktoś woli iść na łatwiznę to Fix lub słoik z sosem ;)
1 mała marchewka
ząbek czosnku
makaron
Czas przyrządzenia: około 25 minut.
Cebulę i czosnek delikatnie podsmażamy na patelni, do tego dodajemy pokrojona w kostkę paprykę - smażymy kilka minut. W tym czasie wstawiamy na gaz garnek z wodą na makaron :)
Gdy już mamy podsmażone warzywka dodajemy na patelnię nasze mięso - doprawiamy pieprzem i solą. Polecam pieprz ziołowy, daje lepszy aromat. W zasadzie to pieprz ziołowy używam zawsze do każdej potrawy - zupy, sałatki, sosy.
Całość smażymy około 8 minut na średnim ogniu.
Cebulę i czosnek delikatnie podsmażamy na patelni, do tego dodajemy pokrojona w kostkę paprykę - smażymy kilka minut. W tym czasie wstawiamy na gaz garnek z wodą na makaron :)
Gdy już mamy podsmażone warzywka dodajemy na patelnię nasze mięso - doprawiamy pieprzem i solą. Polecam pieprz ziołowy, daje lepszy aromat. W zasadzie to pieprz ziołowy używam zawsze do każdej potrawy - zupy, sałatki, sosy.
Całość smażymy około 8 minut na średnim ogniu.
Jak już się nam mięsko podsmaży wlewamy na patelnie koncentrat pomidorowy (Fix lub słoik z sosem), tarkujemy do tego marchewkę.
Zmniejszamy płomień na delikatniejszy i tak pichcimy całość około kolejnych 8 minut.
Zmniejszamy płomień na delikatniejszy i tak pichcimy całość około kolejnych 8 minut.
Jeśli robimy sos z koncentratu musimy go jeszcze troszkę doprawić do smaku - solą, pieprzem, bazylią i oregano. Ja oregano doprawiam nawet gotowy sos ze sklepu, już pod koniec gotowania, dzięki temu Spaghetti nabiera typowo włoskiego aromatu ;)
Ugotowany makaron wykładamy na talerz, posypujemy go startym serem, wierzch polewamy naszym sosem i znów dekorujemy startym serem.
Ugotowany makaron wykładamy na talerz, posypujemy go startym serem, wierzch polewamy naszym sosem i znów dekorujemy startym serem.
Smacznego i do napisania! Miłego weekendu ;)
Widzę pełen profesjonalizm w robieniu biżuterii :-)
OdpowiedzUsuńdo profesjonalizmu jeszcze długa droga przede mną! dzięki ;)
OdpowiedzUsuń